"Ik kan nu voor jongeren betekenen wat de jongerenwerker destijds voor mij betekend heeft!"

Als meisje van 17 jaar is Merel Bulten vorig jaar gestopt met haar opleiding op het SintLucas. Ze zat helemaal niet lekker in haar vel en had veel last van stress. Op school kon ze haar draai niet meer vinden. Omdat zij toen nog leerplichtig was, moest ze een plek voor dagbesteding vinden. Via een doortastende jongerenwerker kwam zij bij Jongerenwerk Cordaad Welzijn terecht.

Inmiddels is Merel al geruime tijd meerdere dagen in de week druk in de weer als vrijwilliger.
“Ik vind het van nature heel erg fijn om een ander te helpen. Ik kan goed luisteren en ben oprecht geïnteresseerd in het leven van de jongeren die bij ons komen. Ze delen hun verhaal best wel makkelijk met me omdat ze zien dat ik zelf één van hen ben. Daarnaast is het denk ik fijn voor ze dat ik durf te delen dat ik ook een moeilijke periode gehad heb. Ik ben maar een paar jaar ouder maar heb in die paar jaar wel een hoop geleerd. Ik hoor nu waar ze tegenaan lopen en waar ze behoefte aan hebben. Wat ik vooral hoor is de behoefte aan samen zijn en samen dingen doen. Omdat een hoop van de kinderen hier op woensdagmiddag al kwam en dan vaak ook nog deel wilde nemen aan het avondprogramma ontstond er eigenlijk een spontaan idee. Het idee om samen te koken en te eten. Een kookclub voor elkaar en met elkaar.

Na een tijd in de keuken van ‘De Hofnar’ gekookt te hebben zijn de jongeren sinds begin mei te vinden in ‘De Boei’. Samen gaan Valkenswaardse jongeren aan de slag met het bedenken van een recept en halen ze de boodschappen. Elke week zijn twee jongeren aan de beurt om wat lekkers te kokkerellen. Elke week wordt er een ander gerecht gemaakt dat vervolgens gezamenlijk met alle aanwezige jongeren wordt gegeten. Naast het plezier en de saamhorigheid die de kookclub veel jongeren brengt, steken ze er ook nog iets van op. Door met elkaar te koken, leren de jongeren een recept te volgen en samen te werken. “Dit soort activiteiten zijn voor veel van de kids zo waardevol”, aldus Merel. “Ze kunnen dan even hun problemen thuis, op school of met vrienden vergeten en er gewoon zijn.”

Inmiddels is het Merel’ s plan om in september de studie Stad & Mens bij Helicon te starten om zo adviseur duurzame leefomgeving te kunnen worden. Dat dit heel moeilijk te combineren wordt met haar vrijwilligerswerk bij Cordaad weet ze. “Ik zal bewuste keuzes moeten gaan maken, ik kan het niet meer allemaal doen. Maar dat ik betrokken zal blijven bij de jongeren in Valkenswaard staat buiten kijf. Ik kan nu voor jongeren betekenen wat de jongerenwerker destijds voor mij betekend heeft. Hen het gevoel geven dat ze gezien en gehoord worden. Wat tijdsinvestering, dat beetje oprechte interesse en een stukje kameraadschap maakt een wereld van verschil, en ik kan het weten!”

 

Heb jij oog voor anderen en wil jij je verhaal hier delen?

Dat kan, graag zelfs! Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar [email protected].

Verhaal delen