"Er zijn belangrijkere zaken dan geld, door een ander te helpen voel je je pas echt rijk!"

Jos Castelijns is op zijn 64e gestopt met werken. “Ik heb altijd tegen mezelf gezegd dat ik na mijn kantoorbaan iets met mijn handen wilde gaan doen. Ik heb altijd met veel plezier gewerkt maar de tijd was rijp en financieel kon het. Ik heb 3 kinderen en 5 kleinkinderen. Eén van mijn kinderen heeft een geestelijke beperking. Om die reden woont hij op het Eckartdal in Eindhoven, waar extra zorg voor hem noodzakelijk is.
Omdat je toch het allerbeste wilt voor je kind en andere mensen die in eenzelfde situatie zitten, ben ik o.a. in de cliëntenraad van zijn zorginstelling gestapt. Door het werk dat ik daar deed, kreeg ik het gevoel dat ik op meer vlakken mijn handen uit de mouwen wilde steken voor anderen.”

Sinds Jos niet meer hoeft te werken is hij een vrijwilliger in de Valkenswaardse gemeenschap. Een aantal jaren heeft hij, via de wijkraad, mensen geholpen met het onderhouden van hun tuin.
“Buiten met je handen bezig zijn is hartstikke fijn. Je ziet gelijk resultaat van je werk en je doet er een ander een enorm plezier mee. Dat doet een mens goed.” Sinds vorig jaar is Jos wat minder tuinen gaan doen en is hij nu vooral actief voor de klussendienst van Cordaad Welzijn, de vrijwilligerscentrale van o.a. Valkenswaard. Daarnaast gaat hij helpen op de bollenvelden voor het bloemencorso en het heideschonen in het buitengebied.
“Ik ben gezond en kan het nog. Er zijn zoveel mensen die het niet kunnen omdat ze ziek zijn geworden, wat ouder zijn of gewoon niemand hebben om hen te helpen. Ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb om ze te helpen en ik vind het nog leuk ook! De voldoening die je bijvoorbeeld krijgt als je zoiets simpels als een aanhanger regelt voor iemand die spullen moet afvoeren naar de stort, dat is onbetaalbaar.”

Jos zijn boodschap voor jong en oud in Valkenswaard: “Het leven bestaat niet alleen uit geld verdienen. Kijk eens eventjes niet alleen naar jezelf maar ook naar de mensen om je heen. Zie wat er op sociaal maatschappelijk vlak moet gebeuren binnen je eigen gemeenschap. Iedereen krijgt er ooit in zijn leven mee te maken, dat je de hulp van een ander nodig hebt. Of dat nou voor iets groots is of iets kleins, jouw helpende hand maakt altijd een verschil. Je hoopt toch ook dat een ander het later ook voor jou doet?!”

Heb jij oog voor anderen en wil jij je verhaal hier delen?

Dat kan, graag zelfs! Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar [email protected].

Verhaal delen