Onafhankelijke cliëntondersteuner (OCO)

Het regelen van goede zorg en ondersteuning is niet altijd even makkelijk. Komt u hier niet verder mee of is het onduidelijk waar u terecht kunt met uw hulpvraag? Dan is het fijn als iemand met u meekijkt en meedenkt. Zo iemand is een onafhankelijke cliëntondersteuner: een OCO. Een OCO denkt met u mee, geeft informatie en zoekt samen naar een oplossing. De OCO is onafhankelijk en is er echt voor ú. Dat wil zeggen, niet verbonden aan een gemeente of andere zorgorganisatie. Alle ondersteuning is geheel gratis.

Wat is het?

Een OCO helpt iedereen bij vragen op het gebied van zorg en ondersteuning, jeugdhulp, participatie, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen. Een OCO staat naast u, denkt mee welke zorg, hulp of hulpmiddelen bij u passen en kan bijvoorbeeld meegaan naar gesprekken. Een OCO helpt u daarnaast de weg te vinden in de regels en biedt u een luisterend oor. Er zijn bovendien OCO’s die dankzij eigen ervaringen veel kennis hebben over zorg en ondersteuning.

 

Wat doet een OCO?

Een OCO helpt u als inwoner met uw hulpvraag. Een OCO denkt daarin met u mee in oplossingen en stelt goede vragen. De ondersteuning is van korte duur waarbij er wordt gewerkt naar een oplossing of antwoord op uw vraag. Of u nu vragen hebt over zorg, geldzaken, wonen, werk of iets wat er speelt in uw gezin. Een OCO helpt ook wanneer u ontevreden bent over de zorg die u krijgt of wanneer u het niet eens bent met een beslissing van bijvoorbeeld een zorgorganisatie of de gemeente.

Een OCO kan bijvoorbeeld:
⦁ Uw vraag met u bespreken, samen alles op een rijtje zetten.
⦁ Helpen bij het maken van uw eigen keuzes.
⦁ Meedenken en zoeken naar mogelijkheden.
⦁ Informatie geven over de weg naar hulp, zorg en hulpmiddelen.
⦁ Meegaan naar gesprekken met bijvoorbeeld gemeente, zorgaanbieder of zorgkantoor. Hierbij helpt de OCO met het stellen van vragen.
⦁ Helpen bij het doen van een aanvraag.

Hoe werkt het?

U kunt contact opnemen met de onafhankelijke cliëntondersteuners in de gemeente Valkenswaard. U heeft geen doorverwijzing of indicatie nodig om gebruik te kunnen maken van een OCO. Verschillende organisaties bieden onafhankelijke cliëntondersteuning aan:

MEE De Meent Groep (voor alle leeftijden)
088 – 465 35 55
[email protected]

Cordaad (voor alle leeftijden)
040 – 204 66 14 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag 09.00 – 12.30 uur)
[email protected]

Senioren Belang Valkenswaard (voor inwoners van 50 jaar en ouder)
040 20 17 472
[email protected]  

Wat kost het?

U hoeft zelf niet te betalen voor de cliëntondersteuner, de ondersteuning is gratis voor inwoners. U beslist zelf of u gebruik wilt maken van een OCO.