De wachtlijst voor hulp bij het huishouden is veel te lang. Wat kun jij doen?

Er is zo veel vraag naar hulp bij het huishouden dat de wachttijd is opgelopen tot een half jaar. Dat is veel te lang. Daarom moeten we er samen voor zorgen dat de hulp bij het huishouden sneller beschikbaar is voor inwoners die het écht nodig hebben. Inwoners die de poetshulp niet zelf kunnen regelen en niet zelf kunnen betalen.
Wat kun jij doen?

Ik vraag hulp in mijn omgeving

Heb je hulp nodig in het huishouden? Misschien kunnen buren, vrienden of familieleden iets voor je doen. We weten dat hulp vragen niet altijd fijn is en lastig kan zijn. We weten ook dat anderen graag helpen. Durf daarom de hulp te vragen die je nodig hebt.

ik ga mijn buurvrouw graag helpen

Zo helpt Ria haar buurvrouw die slecht ter been is en een paar deuren verderop in de straat woont. En dat doet ze niet alleen. Samen met nog twee buurtgenoten wisselen zij elkaar af. Zo is en blijft het voor iedereen te doen. En waar ze het meest van genieten, is het contact tijdens een kop koffie als het poetswerk gedaan is.

Michelle vroeg haar broer om hulp. Gelukkig is het voor tijdelijke duur. Na een operatie moet ze een half jaar revalideren. Michelle dacht na over wie ze kon vragen voor extra hulp in huis en besloot één van haar broers te vragen. Die reageerde direct positief en maakt wat extra tijd vrij zodat zijn zus een schoon huis blijft houden.

ik vraag hulp aan mijn broer
ik ga mijn oma graag helpen

Naomi helpt haar oma met wat hulp in huis. De ene week een uur, de andere week een hele ochtend en dan een week niet. Net hoe het uitkomt. Maar altijd weet ze wel ergens een gaatje te vinden naast haar school, hobby’s en vriendinnen. Haar oma is daar maar wat blij mee en deelt wat haar lief is. Zoals laatst nog, een familierecept wat zij weer van haar oma leerde.

Waarom een plekje bezet houden?

Ik regel en betaal het zelf

ik regel en betaal mijn hulp zelf

Peter ging zelf op zoek naar een poetshulp. Hij vindt het een vanzelfsprekendheid om het zelf te regelen, zeker omdat hij het ook zelf kan betalen. Zo ontvangt hij de hulp die hij nodig heeft en houdt hij geen plekje bezet op de wachtlijst. Bovendien kan hij nu zelf bepalen op welke dag hij hulp krijgt en hoe veel uur. En als hij daar iets in wil wijzigen, dan is dat ook mogelijk.

Ik kan niet anders, ik vraag hulp

Heb je net als Wim alle opties bekeken en lukt het niet om de hulp zelf te regelen? Dan kun je een aanmelding doen bij de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Als andere mogelijkheden verkend zijn en niet mogelijk zijn, dan is dit de laatste stap. Het spreekt voor zich dat inwoners die de hulp het hardst nodig hebben, deze ook moeten krijgen.

Meld je aan voor de WMO
ik heb alle opties bekeken en vraag hulp aan

Valkenswaard, oog voor iedereen!

In Valkenswaard geloven we in een samenleving waarin iedereen telt en we elkaar kunnen versterken. Dat we in onze buurt een oogje in het zeil houden en aan de bel trekken als iemand ondersteuning nodig heeft. Dat het gewoon is dat we elkaar als buren, vrienden en bekenden helpen en we elkaar om hulp vragen als dat nodig is.

Lees meer 'oog voor iedereen'